Wat is agile werken?

Hiërarchie is lange tijd bepalend geweest in organisaties, maar tijden veranderen. Organisaties willen flexibel zijn met minder managers en meer toegewijde teams. Zo kunnen ze sneller inspelen op veranderingen ze zijn agile. Agile is een flexibele manier van organiseren die vier dingen in praktijk brengt:

  1. Een flexibele strategie
  2. Multidisciplinaire teams,
  3. Korte cycli
  4. visueel werken.

In dit voorbeeld kijken we naar Food Co, waar door Anna en haar team agile gewerkt word. Samen willen ze een nieuw product te ontwikkelen, namelijk een gezond koekje. Hoe doen ze dat op een agile manier? Nu eerst formuleert haar team een flexibele strategie. Ze maken geen uitgebreide plannen, maar gaan ontdekken wat het beste product kan worden. Zo houden ze maximale ruimte om bij te sturen. En Agile organisatie als die van Anne heeft multidisciplinaire teams die zelfstandig, snel kunnen handelen en mogen experimenteren. Ze kunnen zelf hun werk organiseren en verantwoordelijkheid nemen, zonder tussenkomst van een projectmanager of lijnmanager.

In korte cycli krijgen agile organisaties resultaten voor elkaar. Dit helpt teams om op korte termijn iets waardevols te bereiken. In een vast ritme van één of twee weken kan het team telkens bijsturen, geholpen door klanten en stakeholders. Een agile team staat erom borden waarop werk is gevisualiseerd in één oogopslag kunnen Anna en de andere teamleden zo zien waar ze voor gaan, voortgang is en welke signalen uit de omgeving komen: flexibel, multidisciplinair in korte, cycli en visueel. Dat zijn de vier kenmerken van een agile organisatie. De belofte van agile is dat Anna in haar organisatie sneller, succesvol, een gezond koekje kan lanceren en daarbij meer autonomie en plezier in haar werk heeft. Daarom zijn steeds meer organisaties aan het ontdekken wat agile voor ze kan betekenen en werken ze met agile coaches om te kunnen veranderen.

Hoe zou jouw organisaties zich kunnen ontwikkelen?