5 tips om jouw collega's te overtuigen van agile werken

5 tips om jouw collega's te overtuigen van agile werken

Stel, je werkt al in de scrumteam of misschien heb je een agile portfolio misschien ben je zelfs wel met een agile strategie bezig of werk je aan een agile HR. Hoe overtuig je dan de rest van de organisatie, dat ze ook agile moeten gaan werken? Ik heb vijf tips voor: je:

Ga niet in een donker hol zitten, scrummen er ergens aan het eind van een gang. Nee, die mensen mee in het proces, maar ook letterlijk. Ga in de grootste open ruimte zitten die je kan vinden, zoekt kamer met de meeste glazen wanden of nog beter. Doe het gewoon midden in de kantine of midden op de werkvloer. Laat iedereen zien waar je mee bezig bent en zorg ook gewoon dat mensen kunnen zien dat het leuk is.

Toon lef, gaat gewoon proberen en als je een keer op je bek gaat, is dat helemaal niet erg om, want dat is ook agile werken, want als je agile  werkt, probeer je iets, dan leer je iets en dan probeer je weer iets anders. En zult zien dat het resultaat de volgende keer veel beter is. En misschien ga je nog een keer op je bek. Dat is niet erg, want dan heb je weer meer geleerd.

Tip drie laat het resultaat voor je spreken. Geef zo veel mogelijk demo’s en  betrek daar zoveel mogelijk mensen bij. Het liefst ook klanten, laat ze producten te zien en het liefst ook on af tussenproducten. Het klinkt een beetje raar, maar doordat je tussenproducten laat zien, kun je bijsturen en zul je zien dat je uiteindelijk veel mooiere resultaten bereikt. En zo creëer je ook draagvlak, niet alleen voor jou en je team en je product, maar ook voor agile werken als geheel binnen je organisatie.

Tip vier: kiest niet direct voor een model. Misschien denk je aan Save of heb je van Spotify model gehoord en dan krijg je dit soort vragen wel eens van klanten en kun je bij ons Spotify model komen implementeren en hebben we een hele organisatie in gedachten al ingedeeld: Squads, Tribes, Chapters. Wij adviseren onze klanten eigenlijk altijd om daarmee te wachten en gewoon klein te beginnen en organisch te groeien. Waar we naar op zoek zijn, is wat voor jou en voor jouw organisatie werkt en niet wat voor spotify werkt.

Tip vijf: Agile werken is meer dan alleen stand ups, een scrumbol en werken aan agile portfolio’s. Het is ook een filosofie. Je bouwt dus langzaam aan agile cultuur. Koester die mag vooral heel veel plezier.

laat een reactie achter